Türkçe

Bu sayfada Lidia PIM hızlı başlangıç dokümanı okuyabilirsiniz.

Hızlı Başgıç dokümanını aşağıdaki başlıklar halinde inceleyeceğiz:

Giriş

Lidia ürün bilgi yönetimi (PIM) yazılımı, şirketler tarafından ürün açıklamaları, özellikler, teknik özellikler, resimler, videolar, fiyatlandırma, ürün belgeleri gibi veriler dahil olmak üzere ürün bilgilerini toplamak, düzenlemek ve işlemek için kullanılır.

Aşağıda PIM yazılımının bir kuruluş içinde nasıl işlediği şu şekilde özetleyebiliriz:

  • Kuruluşta ilgili ekip tarafından mevcut bir üründe yapılan değişiklikler merkezi PIM sistemine eklenir.

  • Merkezi PIM sistemi veri kilitleme özelliği ile kilitlenmemiş mevcut ürün bilgilerinin üzerine yazar veya günceller ve diğer tüm ekipler için erişilebilir hale getirir.

  • Bu değişiklikleri inceleyen ürün yönetimi ekibi, ürünün fiyatını PIM sisteminde ekip tarafından yapılan değişikliklere göre ayarlar ve PIM sistemi daha sonra tüm dağıtım kanallarındaki fiyatı otomatik olarak günceller.

  • Ürün ekibi, doğruluğu konusunda endişe duymadan merkezi PIM sisteminden güncellenmiş bilgilere erişebilir ve ardından PIM sistemindeki ürün açıklamasını güncelleyebilir. PIM sistemi daha sonra tüm dağıtım kanallarındaki ürün açıklamasını otomatik olarak günceller.

Lidia PIM sisteminin temel özellikleri tipik olarak aşağıdakileri içerir:

  • Merkezi ürün bilgisi depolama

  • E-ticaret platformları, pazaryerleri, SAP ve ERP'ler gibi çeşitli sistemlerle entegrasyon

  • Veri zenginleştirme ve doğrulama iş akışları

  • İşbirliği ve onay iş akışları

  • Veri yönetimi ve kalite kuralları

  • Ürün kategorizasyonu yönetimi

  • Ürün varyant yönetimi

  • Çok dilli ve çok kanallı destek

  • Analitik ve raporlama yetenekleri

Başlangıç

İlk olarak https://pim.lidiacommerce.com/ adresine girdiğinizde sizi giriş ekranı karşılıyor. Burada size tanımlanan email ve şifre ile giriş yapabilirsiniz.

Giriş yaptıktan sonra anasayfaya yönlendirileceksiniz.

Toplu Ürün Ekleme

Ürün ekleme adımına geçmeden önce seçenek ve seçenek değerleri tanımlamamız gerekiyor. Konfigürasyon > katalog > seçenek yönetimi > seçenekler buradan ebat ve renk gibi gerekli olan seçenekleri ekliyoruz.

Ürün eklerken öncelikle ekleyeceğiniz ürüne ait ürün kategorisi ve ürün markası eklemelisiniz. Markalar bölümünde daha önce eklediğiniz markaları görüntüleyebilir, düzenleyebilir ve yeni marka ekleyebilirsiniz.

Ürün markası eklemek için: katalog > markalar > yeni marka ekle şeklinde yeni marka ekleyebilirsiniz ya da daha önceden eklediğiniz markayı kullanabilirsiniz.

Yeni ürün eklerken diğer önemli unsur kategori eklemektir. Ürün eklerken, var olan kategoriyi kullanabilir ya da yeni kategori ekleyebilirsiniz.

Kategorileri görüntülemek için: katalog > kategoriler bölümünden görüntüleyebilir, düzenleyebilir ve yeni kategori ekleyebilirsiniz.

Yeni kategori eklemek için: katalog > kategoriler > kategori ekle. Kategori eklerken eklediğiniz kategoriyi bir veri şemasına bağlamanız gerekli. Örneğin; bilgisayar ya da cep telefonunu elektronik kategorise bağlamalısınız.

Ardından konfigürasyon > katalog > veri şemaları sekmesinden buradan yeni veri şeması ekliyoruz. Ardından eklediğimiz veri şemasının alanlarını ekliyoruz. Yeni alan bölümüne tıklıyoruz ve alan adı ve gerekli bütün bilgileri ekledikten sonra veri şemamızı oluşturuyoruz. Veri şemamızı oluşturduktan sonra ürün yükleme adımına geçebiliriz.

Veri şemasını oluşturduktan sonra düzenleme bölümüne tıklayarak Yeni alan bölümüne geçiyoruz ve alan adı ve gerekli bütün bilgileri ekledikten sonra veri şemamızı oluşturuyoruz. Veri şemamızı oluşturduktan sonra ürün yükleme adımına geçebiliriz.

Tüm bunları yaptıktan sonra katalog > ürünler bölümüne geçiş yapıldığında var olan ürünlerinizi görüntüleyebilir ve düzenleyebilirsiniz.

Yeni Ürün eklemek için: katalog > ürünler > yeni ürün bölümünden gerekli bilgileri ekledikten sonra yeni ürünü oluşturabilirsiniz.

Ürün eklerken bir diğer yöntem ise servisler > havuzlar sekmesini açıp havuzlara giriş yapıyoruz. Ardından ürün eklemek istediğimiz havuzu açıyoruz. Düzenle bölümüne tıklıyoruz.

Düzenle butonuna tıkladığımızda excel verisini içeri aktarma bölümü açılıyor.

Veriyi içe aktar tıklayıp taslak veri şemasını indiriyoruz. İndirmiş olduğumuz exceli açtığımızda ilk sayfasında bizi excelin sütunları ile ilgili bilgiler karşılıyor. Burada zorunlu ve opsiyonel alanları görüntüleniyor. Özellikle zorunlu alanlar ürünleri eklerken önemlidir.

2. sayfasında ürün bilgilerini ekleyeceğimiz alan var. 2. sayfa üzerinden ekleyeceğimiz ürünün bilgileri dolduruyoruz. Burada ilk sayfada zorunlu alanlar kırmızı ile belirtilmiştir.

Burada diğer önemli unsur, ebat, renk kodu, kategori ve marka bilgisi önceden sisteme tanımlanmış olması lazım. Gerekli bilgileri doldurduktan sonra exceli kaydedip, PIM havuzlar sayfasını açıyoruz. Veriyi içeri aktar diyoruz, ardından düzenlemiş olduğumuz exceli seçiyoruz.

Excel verisini içe aktar bölümüne tıklıyoruz. Yüklemiş olduğumuz dosyanın içeriğini görüntülediğiniz ekrana geçiş yapılacaktır. Bu ekranı kontrol edilip, verilerinizin istenilen şekilde olduğuna karar verdikten sonra onaylaya tıklıyoruz.

Medya Yönetimi

PIM’de medya yönetimini sol menüde medyalar bölümünden yapabilirsiniz. Bu bölümde görselleri, videoları ve dokümantasyon larınızı düzenleyebilirsiniz.

Görseller bölümünde görsel için yeni dosya ekleyebilir,yeniden adlandırılabilir, silebilir ve ayrıntıları görüntüleyebilirsiniz.

Özellikle ürün yüklerken, yüklemiş olduğumuz görsellerin isimlerini resim kodu olarak kullanacağız.

PIM’de medya > dokümanlar bölümünden bütün dokümanlarınızı yönetebilirsiniz.

Havuzu Yayınlama

Hazırladığınız havuzu yayınlamak istediğinizde servisler > havuzlar > düzenle sekmesine geliyoruz. Yayınlamak istediğiniz ürünleri seçiyorsunuz. Ürünleri seçmek için 2 yöntem var:

  1. Ctrl basılı tutarak yayına almak istediğiniz ürünleri seçmek

  2. Excel ile ürün yüklerken ürün durumuna 1 yazmak. 1 yazdığınız bütün ürünler yayına alınacaktır.

Sonrasında havuzu yayınlaya tıkladığınızda havuzunuz yayına alınacaktır.

Yayınlanan Havuzu Kontrol Etme

Yayınlanan havuzu kontrol etmek istediğinizde katalog > ürünler sekmesine giderek seçtiğiniz ürünlerin yayınlanıp yayınlanmadığını kontrol edebilirsiniz.

Ürün Verisini Dışarı Besleme

Ürün verisinin dış paydaşlara teknik destek ihtiyacı olmadan aktarabilme imkanı (Product publication)

Lidia PIM uygulaması yardımı ile ürün verisi ile beslenecek kanallar oluşturulabilmekte, bu kanallar için akışlar (feed) kurulabilmektedir. Akışların içereceği ürünlere dair filtreler eklenebilmekte, filtre sonucu dışa beslemesi yapılacak ürünlerin nasıl bir zarfla (hangi alanlar dahil / hariç) sunulacağı ayarlanabilmektedir.

Yeni akış eklediğinizde bunu eklenen akışının ayrıntılarınan görüntüleyebilirisiniz.

Last updated